SILKEBORG FESTEDE FOR MERE GENBRUG

26. september 2024

Hvordan kan vi genbruge mere, producere mindre affald og sammen passe lidt bedre på vores planet? Det forsøgte årets genbrugsfestival Skraldival at give os svar på.  

Bagagerumsmarked til Skraldival. Foto: Per Bille

Genbrug, reparation og genanvendelse er ikke en ny opfindelse. Under 2. Verdenskrig var folk tvunget til at spare og genbruge. Gamle søm blev rettet ud, og klude blev kradset op og lavet til nye tråde.

”Vi kører det på losseren” er en sætning, mange kan huske fra deres barndom, men der er heldigvis kommet en enkelt eller 10 affaldsfraktioner til siden da.

Og så er vores forbrug steget i samme tempo, som danskerne afleverede haveaffald på genbrugspladserne under corona-lockdown.

Til Skraldival var der aktiviteter for hele familien. Foto: Per Bille

Derfor er vi i Silkeborg Forsyning hvert år i september med til at arrangere genbrugsfestivalen Skraldival sammen med Silkeborg Kommune og Silkeborg Bibliotekerne. En festival der består af foredrag, workshops og aktiviteter, som skal informere og inspirere til mere genbrug og mindre affald.

”Tiden er nemlig ikke til spild. Det gælder både vores byggeri, fødevarer og forbrug, som Skraldival i år har sat spot på. Formålet med vores genbrugsfestival er sætte en stopper for det voksende affaldsbjerg,” siger Christina Wirenfeldt Holm, projektleder for Skraldival og biolog hos Silkeborg Kommune. 

Temaerne for Skraldival skifter hvert år, og denne gang var det bæredygtigt byggeri, deponiaffald og madspild.   

En skralder udstillede alt det mad, han havde fundet i containerne fra Silkeborgs supermarkeder. Foto: Per Bille

Menu af madrester

Når du kommunikerer om affald, skal du tale, så du bliver hørt, og du skal tale ud fra modtagerens verden. Derfor startede vi projekt Stop Madspild i forbindelse med Skraldival.

Vi parrede en lokal familie i Silkeborg: Heidi, Jimmy og deres tre børn, med influencer og kogebogsforfatter Kristine Melgaard-Mani fra instagram profilen Familieliv på budget.

Formålet: At bruge rub og stub af familiens indkøb.

Kristine (th) og Heidi holdt foredrag til Skraldival om projekt Stop Madspild. Foto: Per Bille

”Vi smider slet ikke lige så meget mad ud som før projektet. Vi er blevet bedre til at fryse ned og få spist alle resterne i køleskabet,” fortæller Heidi Andersen.

Familien fik blandt andet en specialdesignet madplan og råd og vejledning til indretning af køleskab og fryser fra Kristine. På den måde fik de mindsket madspildet og samtidig sparet på husholdningsbudgettet.

”Inden projektet kunne vi bruge 1.000-1.200 kroner om ugen på aftensmad. Men sidst vi handlede ind, var vi nede på 800 kroner. Vi er blevet mere modige på opskrifter og fået inspiration fra Kristines madplan,” siger Heidi Andersen.

Hør hvordan projektet gik i videoen herunder:

En workshop om madspild. Foto: Per Bille

Bevar eller forklar

Vores absolut stærkeste argument for, hvorfor du skal sortere dit affald i 10 fraktioner, er, at det nytter. Du gør en forskel. Du har affald i hånden hver eneste dag. Det bliver ikke mere konkret end det. Ja tak til kartoffelskrællerne, konservesdåsen og kabelbakken.  

Men på den anden side af affaldsbeholderen vil Skraldival inspirere til, at man træder et skridt tilbage på affaldets rejse og står af på stoppestedet før, at det bliver til affald. Det er formålet med genbrugsfestivalen.  

Debattør og forfatter Signe Wenneberg holdt oplæg om bæredygtigt byggeri. Foto: Per Bille

Fx udgør byggeaffald cirka 40 procent af den samlede affaldsmængde i Danmark.

”Det tal skal ned, men hvordan? Det var et af spørgsmålene, som vi stillede vores paneldeltagere til en debat om bæredygtigt byggeri, hvor både en forsker, håndværker og bygherre gav sit bud på, hvordan vi øger genbrug i byggeriet. Blandt andet ved at bevare og renovere de gamle bygninger i stedet for rive dem ned,” forklarer Christine Wirenfeldt Holm, projektleder for Skraldival.

Mange ting har godt af at vokse og blive store og stærke. Vores affaldsmængde er ikke en af dem. 

Paneldebatten om bæredygtigt byggeri. Foto: Per Bille

En festival med skrald i

  • Skraldival er en årligt tilbagevendende festival i uge 38, som sætter fokus på affaldsminimering og genbrug. Det er tredje år, den afholdes. 
  • Formålet er at gøre børn og voksne klogere på, hvad vi smider ud, og hvordan vi kan mindske mængden af affald og genanvende og genbruge mere.
  • Skraldival arrangeres af Silkeborg Kommune, Silkeborg Forsyning og Silkeborg Bibliotekerne.
Vi stod klar og svarede på spørgsmål om affaldssortering. Foto: Per Bille