Sådan kommer du af med dit asbest- og eternitaffald

 

Asbest er sundhedsskadeligt, og asbestfibre kan give kræft i lungerne. 

Derfor har vi lavet en henteordning, så du kan komme af med dit asbest- og eternitaffald på en sikker måde. Det betyder, at du først skal bestille specielle bigbags til dit affald, og bagefter afhenter vi dine bigbags med asbestaffaldet hjemme hos dig.

Du kan ikke længere aflevere asbestholdigt affald på vores genbrugspladser i Silkeborg Kommune. 

Ordningen minimerer risikoen for, at vores kollegaer på genbrugspladsen, og du som privatperson udsættes for støv og fibre fra asbestholdige produkter. 

Asbest findes for eksempel i tagplader, loftsplader og isolering.

Eternittagplader, som ikke indeholder asbest, skal bortskaffes på samme måde som asbestholdige tagplader.

OBS: Ny lovgivning om asbest vedtaget af Folketinget
Det betyder, at nedrivning af asbest fra 1. januar 2025 kun må udføres af autoriserede virksomheder. Læs mere hos Arbejdstilsynet HER. 

Hvad gør jeg så?

Hvordan ved jeg, hvor meget affald jeg har?

Udskiftning af taget på et normalt enfamiliehus med asbestholdige tagplader vil typisk skabe mellem 200-300 tagplader svarende til 4-6 tons, da hver tagplade cirka vejer 20 kilo. 

Tagplader

Størrelse

Antal plader pr. m² (cirka)

Vægt pr. plade

Hele bølgetagplader

Ca. 110 cm x 118 cm

Cirka 1 stk.

Cirka 20 kg

Halve bølgetagplader

Ca. 110 cm x 57 cm

Cirka 2 stk.

Cirka 10 kg

Asbestskifer-plader

Ca. 30 cm x 60 cm

8-10 stk.

Cirka 2 kg

Asbestskifer-plader

Ca. 40 cm x 40 cm

8-10 stk.

Cirka 2 kg

Har du plader, som ikke kan være i bigbag, fordi de er for store, skal du kontakte Vejeboden på Affaldscenter Tandskov på mail: vejebod.tandskov@silkeborgforsyning.dk eller tlf. 6137 8581

HUSK! Har du et byggeprojekt i dit hjem, som skaber mere end et tons affald, skal du altid anmelde det til Silkeborg Kommune. Læs mere HER. 

Hvis du har mere end 50 tagplader eller angiver behov for flere end én bigbag til asbestholdigt affald.(Tagplader )  Kan I anmelde jeres asbesholdige tagplader via dette link. Silkeborg Kommune.

Hvorefter du senest 14 dage senere vil modtage et løbe nr.

Løbe nr. skal bruges, når I skal bestille afhentning af bigbags, som gøres vedhjælp af det link i modtager i jeres mail når i har bestilt bigbags til afhentning, som er muligt på de fire genbrugspladser. 

Dit asbestaffald skal pakkes i specielle bigbags, som minimerer risikoen for, at du og andre udsættes for asbestholdigt støv. 

En bigbag koster 400 kr. inklusive moms

Prisen på bigbags omfatter bestilling og køb af bigbags, afhentning på den angivne adresse og bortskaffelse af det asbestholdige affald. Ved bestilling af bigbags, skal du betale for det bestilte antal med kontokort m.v. 

En bigbag kan cirka indeholde 50 tagplader svarende til et ton. Hvis du har mere end et ton byggeaffald, skal du afvente en godkendels af din anmeldelse fra Silkeborg Kommune. Du skal forvente en behandlingstid på op til 14 dage. 

Du bestiller bigbags hos Silkeborg Forsyning på følgende link: Bestil bigbags

 Herefter vil du modtage en kvittering på mail. Den skal du tage med på den af vores fire genbrugspladser, hvor du ønsker at afhente dine bigbags. 

 

Tag din kvittering, som du har fået på mail, med ud på en af følgende fire genbrugspladser og vis den til en medarbejder. Så får du udleveret de bestilte antal bigbags og et tilsvarende antal paller. 

  • Tietgensvej Genbrugsplads, Tietgensvej 7, 8600 Silkeborg.
  • Tandskov Genbrugsplads, Tandskovvej 17, 8600 Silkeborg.
  • Gjern Genbrugsplads, Lille Amerika 48, 8600 Silkeborg.
  • Them Genbrugsplads, Ansøvej 1A, 8653 Them.

Tryk HER og se åbningstiderne. 

Sådan gør du: 

1. Fold bigbaggen helt ud på en palle. Tag den klare plastpose ud og placer den ved siden af. 

 

 

 

2. Stil pallen med bigbaggen på et jævnt underlag på jorden med stropperne opad, og rul siderne ned. 

 

 

3. Tag igen den klare plastpose fra før og fold den ud. Fold siderne på plastposen helt ned. Placer derefter den klare plastpose inde i bigbaggen. 

 

 

4. Placer nu forsigtigt dit asbestaffald i bigbaggen. Fyld for eksempel tagpladerne i bunden, og derefter kan du stable dem ovenpå hinanden, til de når en højde på cirka 75 cm. Der er plads til cirka 50 tagplader i en bigbag. Vær opmærksom på at siderne på bigbaggen ikke må lægge foldet under tagpladerne. Ellers kan du ikke rulle siderne op igen, når du skal lukke den. 

 

 

5. Fold den klare plastpose ind over toppen, så asbestaffaldet ikke kan støve. Luk bigbaggen forsvarligt ved at samle toppen af bigbaggen og snøre den sammen med de to stropper. 

 

 

Det er vigtigt, at du lukker alle bigbags tæt. Så minimerer vi risikoen for spredning af asbestholdigt støv. 

 

Du bestiller afhentning af bigbags ved at klikke på linket i mailen, I modtog, da i bestilte jeres bigbags.

Hvis du har mere end én bigbag til afhentning, skal du bruge løbe nr. I har modtaget fra Silkeborg Kommune. 

Der kan gå op til 10 hverdage fra I modtager løbe nr. fra Silkeborg Kommune til, at løbe nr. er regististret i vores system. 

Hvis ikke løbe nr. er registret i vores system, vil den ikke kunne genkende løbe nr., når I bestillier afhentning af bigbags. 

Vi vil hente dine bigbags i løbet af 2-3 uger fra tidspunket for bestillingen af afhentning. 

Krav til adgangsvejen for kranbilen, som henter bigbags

Der er følgende krav til adgangsvejen og placering af dine bigbags: 

  • Kørevejen til lastbilen skal være minimum 3,5 meter bred og have en frihøjde på 4 meter.

  • Underlaget skal være kørefast (as­falt, fliser eller stabilgrus) og indrettet til tung trafik med en vægt på op til 32 tons.

  • Kørevejen skal være fri i perioden fra kl. 07:00-18:00.

  • Afstanden fra lastbilens holdeplads til de fyldte bigbags på paller må højst være seks meter.

  • Der skal være en fri­højde på minimum 10 meter over lastbilen og de opstillede bigbags.

  • De opstillede bigbags på paller må ikke stå tættere på byg­ninger, hegn, hæk og lignende end halvanden meter. 

Hvis adgangsvejen ikke overholder de angivne krav, skal pallerne med de fyldte bigbags stilles ved nærmeste kørefaste vej.

Ved kolonihaver og sommerhusområder og særligt ved naturområder med små, smalle veje, mange træer med videre, skal de fyldte bigbags stilles ved nærmeste kørefaste offentlige vej.

Hvis du kun har to hele tagplader med asbest, små stykker af tagplader, svarende til maksimalt to tagplader, eller en lignen­de mindre mængde asbestholdigt affald, kan du aflevere det på vores fire genbrugspladser. Vi har opstillet bigbags til mindre mængder asbestholdigt affald på vores genbrugspladser. Spørg personalet om hjælp. 

Ved aflevering af mindre mængder asbestaffald på genbrugspladserne skal alt asbestaffaldet (både hele tagplader, stykker af tagplader og andet asbest) være forsvarligt pakket ind i minimum to lag tætsluttende plast, som skal være lukket med kraftig tape.

Vi afviser dit asbestaffald, hvis det ikke er pakket forsvarligt ind. 

 

Se eksempler på korrekt indpakning på billederne herunder. 
Foto: Vesthimmerlands Forsyning 

 

Har I asbestholdigt affald fra jeres byggeprojekt?

Så skal I først sende en mail med kontaktoplysninger (navn, adresse, telefon og mailadresse) og oplysninger om mængden af asbestholdige affald til Silkeborg Forsyning på vejebod.tandskov@silkeborgforsyning.dk 

Hvis I har mere end et tons affald, skal det altid anmeldes til Silkeborg Kommune. Læs mere HER. 

Det er ikke begrænsning på, hvor mange bigbags I må bestille. Hver bigbag koster 1.200 kr. ekskl. moms. Betaling klares ved afhentning. 

Erhverv kan kun afhente bigbags hos Affaldscenter Tandskov. Kontakt vejeboden og se åbningstider HER. 

Virksomheder kan vælge at aflevere større mængder eller hele læs med asbestholdige tagplader og andet affald direkte til firmaet Reno Djurs. Husk altid at anmelde byggeaffaldet til Silkeborg Kommune først, da der skal udarbejdes en deklaration af affaldet til Reno Djurs inden modtagelse. 

Asbest er sundhedsskadeligt. Derfor har vi lavet en ny henteordning, så du kan komme af med dit asbestaffald på en sikker måde.

Den nye ordning minimerer risikoen for, at vores kollegaer på genbrugspladsen, og du som privatperson udsættes for støv og fibre fra asbestholdige produkter som for eksempel loftsplader og isolering, der kan indeholde asbest. 

Man må ikke genbruge, genanvende eller brænde asbest. Asbestholdigt affald må ikke blandes med andet affald.

Asbestholdigt affald bliver deponeret. Det betyder, at det bliver gravet ned. Vi sender vores asbestaffald til firmaet Reno Djurs.

Se videoen herunder hvor Jørgen fra vores genbrugsplads besøger affaldets endestation.