Vi arbejder på at fastholde vores produkter i kredsløbet, hvor vi genbruger og genanvender fremfor at forbrænde og forbruge.
Når du sorterer dit affald, så vi kan genanvende det, hjælper du med at spare på jordens begrænsede ressourcer, fordi de brugbare materialer fra affaldet får et nyt liv.
Når papkassen fra de nye sko bliver til en æggebakke, og madresterne fra dagen før kan blive til biogas, som busserne kører på, gør det en forskel.
Se bare hvordan i videoerne herunder.
Jern- og metal: Fra ødelagt cykel til ny
Vi sender alt jern-affaldet fra vores fire genbrugspladser i kommunen til Stena Recyling i Grenaa, som du møder i videoen her. De genanvender jernet, så fx det gamle cykelstel bliver til et nyt cykelstel.
Det er dog ikke der, at metalaffaldet fra dit hjem kommer hen. Dit glas- og metalaffald fra affaldsbeholderen sender vi videre til vores samarbejdspartner firmaet Meldgaard, som genanvender affaldet på et lignende anlæg, som det du ser i videoen.
Mursten: Brug dem igen og igen
Murstenen er byggeriets svar på en skildpadde. Den er brølstærk og lever i langt over 100 år.
Fra genbrugspladserne sender vi alle dine gamle mursten til firmaet Gamle Mursten i Svendborg. Mød den store murstens-entusiast Claus i videoen her og se, hvordan han sørger for, at dine mursten bliver klar til et nyt hus.
Hård plast: Fra ødelagt havestol til ny havestol
Fra genbrugspladserne sender vi alt det hårde plast, de ødelagte havemøbler og skraldespandene, som har udtjent sin værnepligt, til genanvendelse hos firmaet Dansk Affaldsminimering.
Se videoen herunder, hvor Jørgen fra vores genbrugsplads besøger det store anlæg, som giver nyt liv til vores hårde plastik.
Madaffald: Fra bananskræl til biogas
Dit madaffald bliver lavet til biogas og gødning. Hør Jørgen fra genbrugspladsen fortælle hvordan her.
Affaldsminimering: Det bedste affald er det, der ikke produceres
Vi skal have vendt vores mindset fra forbrug til minimer.
Derfor sendte vi tre kollegaer fra vores genbrug- og affaldsafdeling på studietur til Holland for at blive klogere på cirkulær økonomi. For affaldssortering er godt, men det bedste er, når vi mindsker det voksende affaldsbjerg. Og hvad betyder det så? Se mere her.
Til nedgravning: Hvor meget affald skal begraves?
Badebassiner, badebolde og gummistøvler. Det er typiske eksempler på deponiaffald. Affald, som vi hverken kan genanvende eller forbrænde.
Fra genbrugspladserne sender vi alt deponiaffaldet til firmaet Reno Djurs, hvor de graver det ned i jorden under kontrollerede forhold på Djursland.
Se videoen herunder, hvor Jørgen fra vores genbrugsplads besøger affaldets endestation.
NB: Derfor kan vi ikke bare brænde deponiaffaldet?
Meget deponiaffald er lavet af materialet blød PVC, der indeholder klor, og ved forbrænding kan det blive frigivet, hvilket danner saltsyre, som er farligt. Det er også forbudt at forbrænde blød PVC. Så ingen forbrændingsanlæg må modtage det i dag og brænde det her i Danmark.
Hvad sker der med affaldet fra min affaldsbeholder?