Vandhane med rindende vand

Tilbagestrømssikring

Vi skal sikre vores vand mod tilbagestrømning, så det ikke bliver forurenet. 

Vores drikkevand skal sikres

Hvis vores drikkevand bliver forurenet, medfører det i væreste fald sundhedsmæssige konsekvener for forbrugerne samt meget store økonomiske omkostninger for den ansvarlige for forureningen.

Vand fra en installation må, når først det er inde i installationen, ikke kunne løbe tilbage ud i vandforsyningsnettet. Det er særligt vigtigt, når der inde på installationen er tilsat stoffer til vandet, eller der sker utilsigtede hændelser, der gør vandet sundhedsskadeligt eller giftigt.

Når produktionsanlæg eller apparater i dit hjem eller på din virksomhed er koblet direkte til drikkevandssystemet, har du som ejer pligt til at sikre, at der ikke strømmer vand fra din installation ud i vores ledningsnet. 

Den rette sikring mod tilbagestrømning

Hos Silkeborg Forsyning har vi fokus på, at forbrugerne i vores forsyningsområde har eller får etableret den rette sikring mod tilbagestrømning af vand fra ejendommens installation, ud på vores ledningsnet. Sikringen er vigtig, for at sikre vores drikkevand mod forurening. Sikringen sker oftest med en TBS-ventil. 

Som VVS-installatør har du pligt til at gøre dine kunder opmærksomme på, at de, som ejere af installationen, har ansvaret for den korrekte sikring af deres vandinstallation. Så hjælp dine kunder med at finde den rette tilbagestrømssikring samt den anbefalede tilsyns- og vedligeholdelsesfrekvens.

Det er langt fra alle forbrugerinstallationer, der er korrekt sikret, selvom lovgivningen på området har været gældende længe. Hvis tilbagestrømssikringen er defekt eller ikke er korrekt i sikringskategori, er vores fælles drikkevand i fareDet kan have store konsekvenser økonomisk for ejeren af den defekte installation og sundhedsmæssigt for de øvrige forbrugere. 

Spørgsmål & svar

En tilbagestrømssikring er en ventil, der forhindrer, at vand inde fra en installation løber tilbage ud på vores fælles ledningsnet og laver forurening.

Alle skal have en sikring mod tilbagestrømning, som svarer til farligheden af det, der foregår inde på installationen.

Hvis I ikke har den rette sikring mod tilbagestrømning, kan der løbe vand tilbage fra jeres installation og ud på ledningsnettet.

Uden den rette sikring udsætter I andre for en forureningsfare, og jer selv for en stor udgift. Hvis jeres installation forårsager en forurening af vores ledningsnet, vil regningen for at genoprette en god vandkvalitet blive sendt til jer.

Det er ejeren af installationen, der har ansvaret for, at sikringen er monteret. Det skal være en autoriseret VVS-installatør, der monterer sikringen.

 

Alle skal have en sikring mod tilbagestrømning, som svarer til farligheden af det, der foregår inde på installationen.

Ejeren af installationen har ansvaret for, at sikringen er monteret. Det skal være en autoriseret VVS-installatør, der monterer sikringen.

Sikringen skal etableres, så vand inde fra jeres virksomhed ikke kan løbe tilbage og forurene vandet i vores fælles ledningsnet.

Hvis jeres installation er udført korrekt, så burde der allerede sidde en tilbagestrømssikring ved måleren. Men vores erfaring er desværre, at kun ganske få installationer er udført korrekt på dette punkt.

I henhold til byggeloven skal installationer være udført i overensstemmelse med den lovgivning omkring installationer, der var gældende på det tidspunkt, installationen blev udført eller ændret.

Typisk skal installationer være udført i overensstemmelse med "DS439 Norm for vandinstallationer". Siden 2001 har tilbagestrømssikring været behandlet i "DS/EN1717 Sikring mod forurening af drikkevand i vandinstallationer samt generelle krav til tilbagestrømssikringer". Vejledning i hvor og hvordan i forbindelse med tilbagestrømsventiler kan findes i "Rørcenter-anvisning 015". 

Drift og vedligehold

Alle tilbagestrømningssikringer skal regelmæssigt inspiceres og vedligeholdes, og de skal derfor være let tilgængelige. Vejledning i drift og vedligehold fremgår af "Rørcenter-anvisning 015".

Ansvar for drift og vedligehold af tilbagestrømssikringen er ejerens ansvar. Er du ejerens VVS'er, så kan du tilbyde ejeren denne service.

Komponent Referencestandard Tilsyn   Vedligeholdelse
Frit luftgab AA EN 13076 Hver 6. måned Hver 6. måned
Luftgab med overløb testet med vakuumprøvning AG EN 14623 En gang om året En gang om året
Tilbagestrømssikring med kontrollerbare trykzoner BA EN 12729 Hver 6. måned En gang om året
Tilbagestrømssikring med forskellige ikke kontrollerbare trykzoner CA EN 14367 Hver 6. måned En gang om året
Lavtryksvakuumventil DA EN 14451 En gang om året En gang om året
Lavtryksvakuumventil, åbner under vakuum LA EN 14455 En gang om året En gang om året
Mekanisk afbryder, direkte aktiveret GA EN 13433 En gang om året En gang om året
Kontrollerbar kontraventil EA EN 13959 En gang om året En gang om året
Ikke kontrollerbar kontraventil EB EN 13959 En gang om året Udskiftes hvert 10. år
Slangekobling med kombineret vakuumventil og kontraventil (HD) EN 14455 En gang om året En gang om året