DET NYTTER AT SORTERE DIT AFFALD, SÅ BLIV BARE VED

18. april 2024

Når du sorterer den tomme ketchupflaske, kaffefiltret og konservesdåsen fra kikærterne korrekt, gør det en forskel.

Fra 2022 til 2023 faldt mængden af restaffald fra husstandene i Silkeborg Kommune, fordi borgerne blandt andet er blevet bedre til at sortere deres affald, og samtidig stiger mængderne til genbrug.

”Stor ros til alle i Silkeborg Kommune. Jo mere vi sorterer og genanvender, des bedre er det for vores miljø og klima. Men det bedste affald er selvfølgelig det, vi ikke producerer, så vi har stadig en stor opgave foran os med at ændre vores vaner og forbrug, så vi hver især får nedbragt mængderne af affald,” siger Rune Kristensen, formand for Klima- og Miljøudvalget.

I 2021 genanvendte Silkeborg Kommune 56 procent af alt det husholdningsaffald (eksklusive have- og byggeanlægsaffald), der blev indsamlet. Genanvendelse handler om at behandle affaldet, så vi kan bruge materialerne igen til at fremstille de samme produkter eller andre produkter. Silkeborg Kommune har et mål om at genanvende 65 procent af den samlede mængde affald inden 2026.

Mindre restaffald, mere sortering

Vi sparer på jordens begrænsede ressourcer, når vi sorterer og genanvender vores affald. Når papkassen fra de nye sko bliver til en æggebakke, og madresterne fra dagen før kan blive til biogas, som de gule bybusser kører på, gør det en forskel.

”Vi arbejder hver dag på at fastholde vores produkter i kredsløbet, hvor vi genbruger og genanvender fremfor at forbrænde og forbruge. I Silkeborg Forsyning fremmer vi også genbrug gennem f.eks. genbrugsbutikken på Tietgensvej og genbrugsbyggemarkedet ved genbrugspladsen på Tandskov,” siger Carsten Zaar, chef for genbrug og affald i Silkeborg Forsyning.

I 2017 startede man med at indsamle madaffald, hård plast, metal og glas i Silkeborg Kommune. I 2022 blev affaldsbeholderne gjort klar til blød plast, mad- og drikkekartoner, og der kom en ny miljøkasse til farligt affald. Sidste efterår blev det sidste piktogram med tekstilaffald klistret på pap- og papirbeholderne, så der kan sorteres ødelagt tøj ved husstanden. Dermed er vi i mål med udrulningen af de 10 lovbestemte affaldsfraktioner.

Sådan bliver vi endnu bedre
”Borgerne i Silkeborg Kommune er i forvejen rigtig dygtige til at sortere deres affald. Nu gælder det om at få de gode vaner helt ind under huden. Vi kan for eksempel se, at det glipper med at få samlet tekstilaffald i en gennemsigtig pose, inden det ødelagte tøj smides i pap/papir-beholderen. Når tekstilaffaldet ikke er i en pose, kan vi desværre ikke genanvende det,” forklarer Carsten Zaar, chef for genbrug og affald i Silkeborg Forsyning.  

Den enlige sok med hul ved storetåen, det udtjente sengetøj, og skjorten med den indtørrede sovseplet fra sidste års julefrokost er gode eksempler på tekstilaffald. Det er altså ikke genbrugstøj, men affald som vi er begyndt at indsamle ved dit hjem. Alt det tøj, der kan glæde andre, skal du fortsat give til genbrug. Ligesom du plejer.

Når dit tøj så har udtjent sin værnepligt, skal det i en gennemsigtig pose, så tekstilaffaldet holdes tørt. Hvis tekstilaffaldet bliver vådt og muggent, ender det desværre med at blive brændt i stedet for at blive sendt til genanvendelse.

 

FAKTABOKS

Så meget affald indsamlede vi fra husstandene i Silkeborg Kommune i 2022 og 2023.
 

 

År

2022

2023

Restaffald

12.580 tons

11.695 tons

Madaffald

6.200 tons

6.188 tons

Plast og MDK (Mad- og drikkekartoner)*

878 tons

1.600 tons

Glas og metal*

2.207 tons

2.350 tons

Pap-papir-tekstil

3.207 tons

2.706 tons

 

* Bemærk at fra efteråret 2022 startede den nye indsamling med plast/MDK i én affaldsbeholder og glas/metal i din anden affaldsbeholder.

FAKTABOKS

3 gode råd til bedre affaldssortering:

  1. Tekstilaffald skal i en gennemsigtig pose på maksimalt 30 liter. Klem luften ud, bind knude på og ned i pap/papir-beholderen.
  2. Den røde miljøkasse er til mindre mængder farligt affald fra husholdningen, som for eksempel batterier, neglelak og spraydåser. Husk den røde kasse må maksimalt veje 4 kg og skal lukkes på alle fire hasper, inden du stiller den ud på låget af enten din beholder til papir/pap/tekstil, glas/metal eller plast/MDK. Stil den kun ud, når den er klar til at blive byttet. 
  3. Er du i tvivl? Læs mere på www.silkeborgforsyning.dk/affaldssortering