GIV OS DIN HULLEDE T-SHIRT
17. august 2023
17. august 2023
I løbet af de næste uger kan borgerne i Silkeborg Kommune begynde at sortere tekstilaffald ved deres hjem, så affaldet kan genanvendes til nye produkter.
Er du ved at tabe tråden, når du hører, at vi producerer 12,6 mio. ton tekstilaffald om året i EU, og at størstedelen bliver forbrændt eller deponeret?
Så vil du måske byde den nye sortering af tekstilaffald velkommen blandt dine affaldsbeholdere.
Fra i dag og seks uger frem bliver klistermærket ”TEKSTILAFFALD” sat på pap/papir-beholderne i Silkeborg Kommune, så du kan begynde at affaldssortere den ødelagte t-shirt, de hullede sokker og det udtjente lagen ved dit hjem.
”Dit affald er en betydningsfuld ressource, og det nytter at sortere. Din hullede t-shirt bliver en del af den grønne omstilling, når du sorterer den som tekstilaffald i stedet for at smide den til restaffald. Stoffet i din t-shirt kan genanvendes til andre produkter, som eksempelvis fyld til bilsæder eller isoleringsmateriale,” fortæller Carsten Zaar, chef for genbrug og affald i Silkeborg Forsyning.
I år 2020 blev 54 procent af silkeborgenserne husholdningsaffald genanvendt til nye materialer og produkter.
Borgerne i Silkeborg Kommune har i flere år haft førertrøjen på, når det gælder affaldssortering. I 2017 startede Silkeborg Forsyning med at indsamle madaffald, hård plast, metal og glas.
I 2022 blev affaldsbeholderne gjort klar til blød plast, mad- og drikkekartoner, og der kom en ny miljøkasse til farligt affald.
Nu gælder det den sidste fraktion, tekstilaffald, for at Silkeborg Kommune kan nå helt i mål med de ti fraktioner.
Passer leopardkjolen ikke længere, har du ikke gået med dine baggy bukser i flere år, og erkendte du endelig, at orange ikke er din farve, så giv det tøj til genbrug.
Ligesom du plejer.
”Det bedste affald er det, du ikke producerer. Tøj, sko og andre tekstiler, som ikke er ødelagt og kan gøre gavn hos andre, skal du fortsat aflevere til genbrugsbutikker, nødhjælpsorganisationer eller give til en ven. Vi tager os først af dit tøj, når det er hullet, ødelagt og udtjent,” siger Carsten Zaar.
Den enlige sok med hul ved storetåen og skjorten med den indtørrede sovseplet fra sidste års julefrokost er gode eksempler på tekstilaffald, mens værkstedets gamle olieplettede skjorte, som er begyndt at mugne, skal stadig sorteres som restaffald.
Vådt, muggent og malerplettet tøj kan ikke genanvendes.
I løbet af august og september sætter Silkeborg Forsyning det nye klistermærke ”TEKSTILAFFALD” på din affaldsbeholder til pap og papir.
Når du kan se klistermærket, må du begynde at sortere ødelagt tøj og tekstil i din pap/papir-beholder.
Har du større mængder tekstilaffald, der ikke kan være i beholderen, er du altid velkommen på genbrugspladsen.
Husk, at det ødelagte tøj skal lægges i en gennemsigtig pose. Klem luften ud af posen og bind knude på, så tøjet holdes tørt. Så kan du smide posen i din pap-/papir-/tekstilbeholder.
”Dit tekstilaffald bliver grovsorteret i Danmark, inden det sendes videre til et sorteringsanlæg. Flere danske virksomheder arbejder på at udvikle den fornødne teknologi, som kan genkende og sortere fibrene i dit ødelagte tøj. Når vi indsamler tekstilaffald, skubber vi udviklingen i gang ved at skabe et marked. Derfor nytter det at sortere dit ødelagte tøj som tekstilaffald,” forklarer Carsten Zaar.
Dine hullede bukser og dit udtjente sengetøj kan genanvendes som isolering til bygninger, fyldmateriale til møbler og bilsæder eller klude til rengøring i industrien.
Tekstilindustrien er den fjerde mest klima- og miljøbelastende industri i Europa efter fødevarer, byggeri og transport, viser tal fra Det Europæiske Miljøagentur.
Når vi giver tøj til genbrug eller sorterer det til tekstilaffald, hjælper du med at passe bedre på vores miljø og klima, men det er stadigvæk vores forbrug, som har den største virkning.
Tal fra Miljøstyrelsen viser, at hver dansker i gennemsnit købte 16 kilo nyt tøj i 2021.
”Borgerne i Silkeborg Kommune er i forvejen rigtig dygtige til at sortere deres affald. Udrulningen af de første ni fraktioner er forløbet efter planen, og vi håber, at I vil tage imod tekstilaffaldsordningen med samme villighed. Vi arbejder hver dag på at fastholde vores produkter i kredsløbet, hvor vi genbruger og genanvender fremfor at forbrænde og forbruge,” siger Carsten Zaar.