KLOAKPROJEKT AFSLUTTES SOM PLANLAGT: KLAR TIL SOMMER OG JAZZ

19. juni 2024

Trods løbende udfordringer når Silkeborg Forsynings kloakprojekt i Østergade målstregen til tiden. Østergade bliver genåbnet i løbet af mandag den 24. juni og er klar til sommeren og den kommende Riverboat Jazzfestival.

Dronefoto af Silkeborg Midtby Gravearbejdet i krydset ved Christian 8.s Vej

Det er nok ikke gået mange silkeborgenseres næse forbi, at der har været godt gang i gravearbejdet i midtbyen de seneste måneder. I påsken 2024 begyndte Silkeborg Forsyning nemlig på et omfattende kloakprojekt i Silkeborg midtby.

Arbejdet startede i byens mest trafikerede kryds - mellem Christian 8.s Vej og Østergade, og strakte sig ned gennem den østlige del af Østergade hen til Slusekiosken.

Hovedformålet med projektet er at forbedre kloakdriften og tilpasse midtbyen til fremtidige klimaudfordringer, især kraftige regnbyger.

Nu nærmer projektet sig sin afslutning. I uge 25 lægger entreprenøren sidste hånd på asfalteringen. Det betyder, at den afspærrede del af Østergade bliver åbnet op igen i løbet af mandag den 24. juni. Trafikken kan derfor igen afvikles som normalt fra uge 26. 

Afsluttet til tiden: Tonerne af jazz i sigte

Kloakprojektet har absolut ikke været hverdagskost for projektleder hos Silkeborg Forsyning, Troels Hosbjerg. Placeringen i midtbyen, meget store kloakrør, et virvar af ledninger og kabler i jorden og højtstående grundvand er nogle af de udfordringer, som projektet har budt på.

Ikke mindst har den stramme tidsplan med den store turistattraktion, Riverboat Jazzfestival i uge 26, pustet Troels og hans team i nakken. Festivalen afholdes ved havneområdet i Silkeborg, lige op ad den afspærrede del af Østergade.

”Projektet skulle være færdigt i løbet af uge 25, så Østergade kunne åbnes op og være klar til åbningsdagen for Riverboat onsdag den 26. juni. Det kan vi heldigvis overholde. Derfor kan vi snuppe en øl, sidde ved havnen til tonerne af jazz og have ro i maven med, at det næste skybrud bare kan komme an,” fortæller Troels Hosbjerg. 

Kompleks opgave med flere udfordringer 

Troels Hosbjerg lægger ikke skjul på, at det har været en udfordrende opgave at gennemføre et så komplekst kloakprojekt i midtbyen af Silkeborg. Han er derfor meget tilfreds med, at projektet er gennemført til tiden.

Projektets kompleksitet skyldtes ikke blot placeringen i hjertet af midtbyen, men også nødvendigheden af at opretholde trafikken og håndtere diverse komplikationer undervejs.

En af de største udfordringer var, at en vigtig elledning ikke lå, hvor man forventede. Troels Hosbjerg forklarer:

"Vi ville ikke have, at entreprenørerne risikerede at grave ned i elledningen. Det er ekstremt farligt, og vi kunne heller ikke risikere at miste strømmen til halvdelen af byen. Det tog derfor en uges tid at omlægge ledningen."

Vejret var en anden faktor, der påvirkede projektet. Både starten af april og starten af juni var præget af meget regnvejr, der oversvømmede arbejdsområdet, mens maj heldigvis bød på bedre vejrforhold.

"Vi har måttet arbejde både med grundvandet og regnvandet, samtidig med at vi skulle holde det eksisterende kloaksystem i drift," siger Troels Hosbjerg.

Projektet har også krævet stor opmærksomhed på de omkringliggende bygningers skrøbelighed. Der blev arbejdet ekstra skånsomt for at forhindre skader som revner eller kollaps.

Trods de mange udfordringer beskriver Troels Hosbjerg projektet som en succes. Antallet af henvendelser fra borgere har været færre end forventet, hvilket Troels Hosbjerg tilskriver den gode planlægning og kommunikation.

"Vi vil gerne sige tak til Silkeborg Kommune for at medvirke til en god trafikafvikling, og til politikerne for at have modet til at sige ja til klimatilpasning nu, på trods af afspærring af central trafikåre," siger han og tilføjer:

"En stor tak skal også lyde til borgerne for at vise forståelse og agtpågivenhed. Med projektets succes kan vi nu se hinanden i øjnene og sige, at midtbyen godt kan spærres af og graves op, når behovet er der, så vi kan skabe den bedste by – både nu og i fremtiden.”

Projektleder Troels Hosbjerg sidder inde i et kloakrør Projektleder Troels Hosbjerg i et at de store kloakrør, som er blevet gravet ned i Østergade

Slidlag og spritnyt fortov kommer efter sommeren

Når den nyasfalterede del af Østergade bliver åbnet op igen i løbet af mandag den 24. juni, er vejen klar til sommeren og turismen i Silkeborg.

Når sommeren går på hæld, går arbejdet med at påføre slidlaget på vejen i gang. Troels Hosbjerg fortæller, at det er vigtigt, at vejen får tid til at sætte sig ordentligt, før det endelige slidlag lægges.

Samtidig med at slidlaget lægges, ønsker Silkeborg Kommune også at finjustere belægningen blandt andet fortovet.

Datoen for arbejdet er endnu ikke fastlagt, men Silkeborg Forsyning er i løbende dialog med kommunen både om tidsplanen og om, hvordan Østergade skal afspærres under arbejdet.

Del af en større indsats

Kloakprojektet er 2. etape i en større indsats.

Silkeborg Kommune skal flytte en del af Christian 8.s Vej, så vejen går helt ind til Søtorvets huse. Det gør Silkeborg Kommune for at få plads til et grønt område, som skal bruges i den fremtidige omdannelse af Søfronten.

Overordnet tidsplan:

  • 1. etape. Udført i 2018.
    Denne etape indebar etablering af et meget stort spildevandsrør på 1,2 meter i diameter under stien foran caféerne på Søtorvet.
     
  •  2. etape. Foråret 2024.
    Denne etape indebærer separatkloakering og klimatilpasning af den østlige del af Østergade og ved krydset ved Christian 8.s Vej.
     
  • 3. etape. 2024-2025.
    I denne etape skal kloakker i Christian 8.s Vej omlægges og opgraderes.

Illustration af Søfronten. Foto: Silkeborg Kommune og Team EFFEKT.