SILKEBORG SYD KAN SNART TILMELDE SIG FJERNVARME

27. september 2024

Tidsplanen er klar: Fra november åbner tilmeldingen til fjernvarme i ’Silkeborg Syd’, som omfatter Virklund, Sejs-Svejbæk, Them, Salten og Knudlund. Før fjernvarmen kan komme til områderne, skal de opnå en samlet tilslutning på mindst 65 procent senest 30. april 2025.

Luftfotos af Virklund, Sejs-Svejbæk og Them-området. Luftfotos af Virklund, Sejs-Svejbæk og Them-området.

Nu er de specifikke datoer for fjernvarmekampagnerne i Virklund, Sejs-Svejbæk, Them, Salten og Knudlund klar.

Tilmeldingskampagnerne i de tre områder er forskudt med et par uger i de enkelte områder, så borgerne kan få hurtigere svar på deres spørgsmål, når tilmeldingskampagnen begynder. 

Kampagnestart:

  • 1. november i Virklund
  • 12. november i Sejs-Svejbæk
  • 26. november i Them, Salten og Knudlund

De tre områder er en del af et samlet ’Silkeborg Syd’-projekt, hvor de er fælles om at finansiere den store forsyningsledning, der skal trækkes syd for Silkeborg. Derfor skal de tilsammen opnå en tilslutning på mindst 65 procent inden 30. april 2025, før fjernvarmen kan komme til områderne.

 

Digital tilmelding, fysisk folder og lokal tilstedeværelse

Når tilmeldingskampagnerne begynder i de enkelte områder, kan borgerne i Virklund, Sejs-Svejbæk, Them, Salten og Knudlund nemt tilmelde sig fjernvarme digitalt på Silkeborg Forsynings hjemmeside.

For dem, der er digitalt fritagede, tilbyder Silkeborg Forsyning at hjælpe med tilmeldingen. De kan blandt andet få hjælp til informationsmødet eller møde os på en central placering i lokalområdet. Borgerne kan holde øje med Silkeborg Forsynings hjemmeside for detaljer om tid og sted.

Borgerne fra de tre områder er inviteret til informationsmøde:

  • Virklund Hallen den 7. november kl. 19.00-21.00
  • Sejs-Hallen (den nye hal) den 21. november kl. 19.00-21.00 
  • Them Hallerne den 5. december kl. 19.00-21.00

Foruden informationsmødet og hjemmesiden vil borgerne også kunne blive klogere på fjernvarme i den folder, som de modtager i deres postkasse omkring kampagnestart. I folderen kan de blandt andet læse mere om, hvad fjernvarme er og hvordan anlægsarbejdet forløber.  

Ligesom i tidligere fjernvarmekampagner kan borgere i Silkeborg Syd sætte et 'Jeg har valgt fjernvarme'-skilt i forhaven for at vise deres opbakning. Ligesom i tidligere fjernvarmekampagner kan borgere i Silkeborg Syd sætte et 'Jeg har valgt fjernvarme'-skilt i forhaven for at vise deres opbakning.

Lokal opbakning er afgørende

Tilmeldingskampagnerne løber til og med den 30. april 2025. Herefter gør Silkeborg Forsyning status. Har nok tilmeldt sig i Virklund, Sejs-Svejbæk, Them, Salten og Knudlund tilsammen, kan Silkeborg Forsyning gå videre til anlægsfasen

Men hvad er nok tilmeldte? Mindst 65 procent af områdernes samlede varmegrundlag skal være tilmeldt fjernvarme, før projektet kan realiseres.

Silkeborg Forsyning vurderer, at det er realistisk at opnå den nødvendige tilslutning, da tilslutningen er nået over 65 procent i både Grauballe, Sejling og Skægkær samt Resenbro og Skærbæk.

Fjernvarmerør ligger på en græsplæne, inden de skal graves ned i jorden Fjernvarmerør skal graves ned i vejarealet. Fra de store rør laves der mindre stikledninger ind til de enkelte huse.

Besøg: Hvordan kan fjernvarmen installeres i mit hus?

Mange er usikre på, hvordan fjernvarmen kan installeres i netop deres bolig. Hvor skal stikledningen graves ned på min grund? Og hvordan skal fjernvarmeanlægget – kaldet en unit – monteres i mit bryggers?

For at hjælpe borgerne bedst muligt med at tage beslutningen om at tilmelde sig fjernvarme eller ej, tilbyder Silkeborg Forsyning såkaldte screeningsbesøg. Borgerne booker en tid til besøg på hjemmesiden, og så kommer der en VVS-tekniker hjem og kigger på, hvordan fjernvarmen kan installeres hos den enkelte.

Fjernvarme til kampagnepris

Virklund, Sejs-Svejbæk, Them, Salten og Knudlund bliver tilbudt at komme på fjernvarme til en skarp kampagnepris. Dertil kan den enkelte vælge, hvordan de foretrækker at betale (se skema nedenfor).

Prisen for tilslutning består i kampagneperioden af et tilslutningsbidrag på 22.500 kr. for indføring af fjernvarme på grunden + et områdetillæg på 27.000 kr. for forsyningsledningen, som skal ud til områderne. Venter de med at tilmelde sig til efter kampagnen, vil prisen for tilslutning stige til 66.750 kr. (2024 pris).

Borgerne får tre muligheder for betaling af tilslutningen: 

  • Tilslutning 1: Startomkostning på 22.500 kr. Betal herefter 165 kr./mdr. indtil slut 2047.
  • Tilslutning 2: Startomkostning på 0 kr. Betal herefter 299 kr./mdr. frem til slut 2047*
  • Tilslutning 3: Startomkostning på 49.500 kr. Der er ingen månedlig betaling herefter. 

OBS: Betalingen sker, når man er tilsluttet og kan tænde for fjernvarmen.

Et driftssikkert fjernvarmeanlæg

Udover tilslutningen skal borgerne i de tre områder også betale for et fjernvarmeanlæg – også kaldet en fjernvarmeunit. Unitten erstatter den nuværende varmeinstallation og sikrer, at fjernvarmevandet fordeles ud til husets radiatorer og gulvvarme samt varme brugsvandet op.

Borgerne i Silkeborg Syd får tre muligheder for betaling af deres unit, alt efter om de vil leje eller købe anlægget. De skal dog først tage stilling til dette, når det er vedtaget, om fjernvarmen kan komme til Virklund, Sejs-Svejbæk, Them, Salten og Knudlund.

Borgerne får tre muligheder for betaling af anlægget: 

  • Unit+: Lej unit af os. Vi installerer unitten og er ansvarlige for vedligehold samt nedtagning af det nuværende anlæg.
  • Køb Selv 1: Køb unit af os. Nedtagning af det nuværende anlæg og installation er inkluderet. Man har selv ansvar for drift.
  • Køb Selv 2: Køb unit af en VVS’er og aftal nedtagning af nuværende anlæg og installation. Man har selv ansvar for drift.

OBS: Borgerne skal først tage stilling til valg af unit, når det er afgjort, om fjernvarmen kan komme til Silkeborg Syd.