Silkeborg Forsynings regnvandsbassiner er en vigtig del af spildevandshåndteringen i Silkeborg Kommune. De tager imod de store mængder regnvand, der kommer fra især tage og veje. De hjælper med at rense vandet for sand og forurening af især tungmetaller og olierester, inden vandet ledes ud til søer og vandløb.
Klimaændringer betyder, at vi oftere får store og voldsomme regnskyl eller skybrud. Derfor er en anden meget vigtig opgave for regnvandsbassinerne at opbevare de store vandmængder, så der ikke ledes for meget vand til og for hurtig ud i søer og især vandløb på én gang.
For at bassinet kan tilbageholde de store vandmængder på sigt er det nødvendig at oprense bassinet for tilgroning, biologisk og fint slam som tilføres bassinet fra omgivelserne over tid.
Når tiden er kommet for oprensning af bassinet, søges myndigheden ved Silkeborg kommune om tilladelse til oprensning. I tilladelsen vil myndigheden ofte stille krav om tidspunkt på året for oprensningen af hensyn til dyrelivet i bassinet, omfang og andre procedure.
Når bassinet oprenses, kan det virke voldsomt, og for udenforstående se det ud som om at man ødelægger ”det lille vandhul”, men det er altså en vigtig del af vedligeholdelsen af regnvandsbassinerne, så de kan fungere ordentligt og modtage de store vandmængder i forbindelse med regnskyl og skybrud.
Regnvandsbassiner er tekniske anlæg - ikke søer
Så selvom nogle af regnvandsbassinerne ligner naturlige søer, er de alle sammen tekniske anlæg, der spiller en vigtig rolle i at beskytte vores søer og vandløb, både mod forurening og voldsomme regnmængder. Derfor er det også vigtigt, at bassinerne fungerer som de skal, og forsyningens medarbejdere kan komme til løbende at tilse og vedligeholde dem.
1. Opsætning af Farmeland hegn ved sti mod øst ned til regnvandsbassinet
Naturhegn opsat mellem sti (del af Krabbes Grønne Ring) og regnvandsbassin til beskyttelse af gående, idet skrænten til regnvandsbassinet er meget stejl, mere end 1:5 som vi normalt etablere skråninger over vandspejl. Under vandspejlet forsætter skråningen med at være meget stejl. Det kan være svært at komme op igen ved egen hjælp, hvis man falder ned af skråningen – derfor er hegnet sat op.
Hegnet er afbrudt 2 steder, ved eksisterende træ og 4 hegnselementer herefter, for at give plads til vedligeholdelse af spildevandsanlæg, som har en brønd i åbningen i hegnet.
Der er valgt et hegn med et rustik udsende, som er tappet sammen og falder godt ind i naturen i området. Hegnstypen er anvendt andre steder, som indhegning i Silkeborg Kommune.
Farmland hegn ved udløbsbygværk.
Se galleriet nederst på siden her, hvor vi viser flere billeder fra etabelingen af hegnet. Vi opdaterer med flere billeder af de andre aspekter af projektet efter sommerferien
2. Etablering af Insekthoteller henholdsvis mod nord og syd
I et forsøg på at understøtte biodiversiteten i det åbne område ved bassinet er der opbygget 2 insekthoteller - et i hver sin ende af den øst/syd vendte skråningen ned til bassinet.
Insekthotellerne er opbygget af og indrettet med genbrugsmaterialer indsamlet på Tietgensvej 7 og Tandskovvej 17 samt andet indhold som er indsamlet i naturen.
Omkring insekthotellerne etableres bagved stendynger og foran løvtræsstammer henholdsvis placeret som lodrette stammer og liggende stammer.
Insekthotellerne kan også ses som inspiration til selv at bygge et derhjemme.
3. Naturens egen eng mod nord
De planter som naturlig har etableret sig efter etablering af bassinet, skal også have en mulighed for at bidrage til biodiversiteten i området. Derfor henligger dette område ”uberørt”.
4. Blomstereng på skråning mod vest med cirkel blomsterbede, 5 stk
Alle kan så et bælte med blomstereng frøblanding – men kan det udfordres og udformes anderledes!
På skråningen ned mod bassinet forsøges udformet en blomstereng med forskellige blomsterblandinger i 5 cirkelbede, et omkransende bed og et specielbed langs vandkanten som tåler ”oversvømmelse”.
Frøblandingerne i de 5 cirkelbede får forskelligt farve udtryk og blomstringen, som løber fra tidlig forår til sen efterår – der kommer pang på farverne.
5. Plukkebede mod syd ved Hasselvej på hver side af adgangsvej til sandfanget
Her er der mulighed for at tage en ”bukket” med hjem. Der udsås 2 forskellige standard frøblandinger fra DLF
6. Siddeplads stammer ved Hvidtjørn/adgangsvej/sti ”Krabbes Grønne Ring” ved Hasselvej
På en bund af koglefrøskaller foran den eksisterende hvidtjørn ved Hasselvej placeres der et antal løvtræstammer lodret som siddepladser
Se billeder fra etableringen af projektet
Her kan du se et galleri af billeder af etableringen af projektet.